İçeriğe geç

Kızılötesi Fotoğrafçılıkta Filtre Seçimi

Last updated on Aralık 13, 2022

1-Filtre Çeşitleri

Kızılötesi fotoğraf çekebilmek için ilk önce bir filtre edinmemiz gerekir. Satın alırken veya internette araştırma yaparken kızılötesi fotoğrafların farklı olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda bu karşılaştığımız farklılıkların sebeplerini ve filtre seçeneklerinden bahsedeceğiz.

Kızılötesi filtrelerde 500 ile 900 nm arasında farklı aralıklarda filtreler görebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere;

590 nm

665 nm

720 nm

850 nm

Aralıklarında ki filtreleri açıklayacağız.

590 nm: Ultra Renkli filtre olarak tanımlayabiliriz. En canlı renkleri üreterek daha görünür ışık sağlar. Yapraklar altın sarısı, gökyüzü parlak mavidir. Görünür ışığa daha yakın olmasından dolayı Kızılötesi etkileri az olmasına rağmen Kızılötesi fotoğraf hissini verir. Kızılötesi fotoğrafların ana remkleri mavi-beyaz veya siyah-beyaz olarak tanımlarsak biraz renk istiyorsak 490 ile 590 nanometre aralığında ki filtreleri kullanabiliriz.

590 nm aralığında fotoğraf

665 nm: Bu nanometre aralığında ki filtremizi de Ultra Renkli filtre olarak tanımlayabiliriz. Bitkiler soluk sarı renkte ve gökyüzü daha parlak mavi olarak çıkar 720 nm göre renkli 590 nm göre soluktur.

665 nm aralığında fotoğraf

720 nm: Monokrom veyaStandartKızılötesi filtre olarak tanımlayabiliriz. Yaygın olarak kullanılan nm aralığıdır. Bitkiler ve ışığı geçirgen maddeler beyaz renkte, gökyüzü daha koyu ve kontrastlıdır. Doğa ve manzara fotoğraflarında kar yağmış hissi verir. Ayrıca siyah beyaz işlemelerde 850 nm yakın bir kontrast verir.

720 nm aralığında fotoğraf

850 nm: Monokrom filtre olarak tanımlayabiliriz. Bu nanometre de renklerimiz siyah beyazdır. Makinamızda beyaz ayarını yaptığımızda ikinci bir işleme gerek duymadan ilk çekimde fotoğrafı elde edebiliriz. Beyazlar parlak beyaz, siyah renkler daha kontrastlıdır. İnsan teni daha yumuşak çıkmaktadır. Tıpda yaygın olarak kullanılmakta, özellikle damar yollarının görüntülenmesinde kullanılır.

850 nm aralığında fotoğraf

Görüldüğü üzere düşük rakamlardan başlayıp artarak giden aralıklara baktığımızda düşük nm aralığı renkli, nm aralığı büyüdükçe renkler azalıp siyah-beyaz da son bulmaktadır. Bu öneklerini verdiğimiz nm aralıklarından faklı aralıkta filtreye rastlarsak yukarıda örneklerini verdiğimiz nm aralıklarına göre kıyas yapabiliriz.

2- Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Makine:Bazı marka/modelde makinelerde sensörün önünde ki low-pass filtreler Kızılötesi ışığı engellediği için tatmin edici fotoğraflar çıkmayabilir.

Not: Low-pas filtreler standart olarak bütün fotoğraf makinelerinde kızılötesi ve ultraviole ışınları  engellemek için bulunur.


Canon EOS 550D Dijital SLR Fotoğraf Makinesi ne ait sensör yapısında low-pass filtreyi görmekteyiz.
  • Lensler: Lenslerin materyalleri çapları da kızılötesi fotoğrafı etkileyebilir. Bizzat şahit olduğum durumlardan biri büyük çapda kullandığım lens fotoğrafın ortasında farklı renk kümesi oluşmasına sebep olmuştur.

Fotoğrafta görüldüğü gibi karenin tam ortası sarımsı renkte iken kenarları mavi tondadır.

  • Doğru pozlama süresi: Uzun pozlamada sürenin yetersiz kalmasından kaynaklanır.
  • Marka: Sanırım en önemli etkenlerin en başında gelmektedir. Her ne kadar bu konuda B+W markası iyi olsada Türkiye’de satışı olmadığından pek bilinmemektedir. Fakat Hoya’nın kalitesi B+W yi aratmıyor. Kendim Kızılötesi fotoğrafçılığa Hoya R72 filtre ile başlamıştım.
Kullandığım ilk Kızılötesi filtrem.

Işığınız Bol Olsun…

Tarih:Uncategorized

2 Yorum

  1. Gül Gül

    Merhaba fotoğrafçılığa yeni başladım henüz tecrübesizim. Profesyonelleşmek isteğimden fotoğrafçılık bölümü öğrencisiyim. Sormak isterim bu IR filtrelerin kullanımı Dslr’ların sensörlerini zarar vererek işlevsiz hale getirir mi? Ir kullanımından sonra normal ayarlar ile çekim yapmaya devam edilebilir mi? Kullanımında ne gibi şeylere dikkat etmem gerekir..?? Canon 700d makinem var, bu sevda uğruna ondan da olmak istemem. Teşekkürler..

    • Recep Elal Recep Elal

      Merhabalar, lense takılan IR filtreler aynı ND filtreler mantığıyla çalışır. Lense takılıp çıkarıldığından dolayı sensöre hiç bir zararı olmaz fakat uzun pozlama yapmak gerekir. Eğer kamera modifiye edilirse yine bunun sensöre zararı olmaz fakat modifiye sonrasında normal fotoğraf çekemezsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir