İçeriğe geç

Kızılötesi Fotoğraf nasıl çekilir?

Last updated on Mayıs 16, 2019

Daha önce ki yazımızda Kızılötesi Fotoğrafçılığı dilimizin döndüğünce tarif etmiştik.Şimdi Kızılötesi Fotoğraf nasıl çekilir onu anlatalım.Kızılötesi Fotoğraf çekebilmek için;

1-Kızılötesi Filtre ile,

2-Sensörüne Müdahale (Modifikasyon) edilmiş Fotoğraf Makinesi ile çekilebilir.

Bu iki ayrı yöntemin birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır.Öncelikle şunu söyleyebilirim ki Kızılötesi Fotoğrafı sevdiyseniz eğer ve çekmek istiyorsanız Kızılötesi Filtre ile başlamanızı tavsiye ederim.Çünkü Modifiye edilmiş makine sadece Kızılötesi Fotoğraf çeker normal fotoğraf çekmez.Eğer Kızılötesi fotoğraf çekmeye kesin karar kıldıysanız Modifiye edilmiş makine edinebilirsiniz.

1-Kızılötesi Filtreler (infrared filter) ile çekim

Kızılötesi Filtreler ND filtreler, UV filtreler ve polarize filtreler gibi lensin önüne takılarak çekilir.Lensin önüne takıldığında koyu renk yoğunluğu ND filtrelerle hemen hemen aynıdır.Kızılötesi filtreler görünür ışığı engelleyerek Kızılötesi dalga boyunda çekim yapmamızı sağlar.Çekim tekniği ve pozlama ND filtre ile yapılan çekimler gibidir.Kızılötesi filtremizin renk yoğunluğu fazla olduğu için uzun pozlama yapmak gerekir, uzun pozlama yapacağımız için tripod olmazsa olmazımızdır.Aşağıda ki gördüğümüz Kızılötesi Fotoğraf güneşli bir yaz günü Hoya R72 (720 nanometre) ile çekilmiştir.


Nikon D5100 – 18-55 Kit lens – Hoya R72 kızılötesi filtre
Exif Bilgileri:
f/8, 30 saniye, iso 100
Bursa Botanik Park

Kızılötesi filtreler ışığın nanometre (nm) aralığına ve filtrelerin markasına göre bir çok çeşidi bulunmaktadır.Bunlar genel olarak özetlersek 590 nm, 630 nm, 720 nm, 850 nm ve 950 nm dir.Burada hangi aralığı kullanmak istediğiniz size kalmıştır.Benim filtre olarak tercihim 720 nm’dir. 720 nm de ağaçların beyaz ve ipeksi yapısı kar yağmış hissi uyandırmasından dolayı benim tercihim bu yönde olmuştur. 590 nm ve 630 nm 720 nm ye göre biraz daha renklidir.Örneğin; yukarıda ki 720 nm ile çekilen fotoğrafta gördüğümüz yeşil bitkilerin rengi beyaz olmasına rağmen 590 nm de bitkilerin yapısına göre sarı veya pembe renk tonunda çıkabilmektedir. 

Kızılötesi Filtrenin Avantajları

1-Lensin önüne takıldığı için ayrıca bir fotoğraf makinesı gerekmez.Kullandığınız fotoğraf makinesiyle hem Kızılötesi Fotoğraf hem de normal fotoğraf çekilebilir.

2-Çok yer kaplamaz.

3-Maliyeti daha azdır.

Kızılötesi Filtrenin Dezavantajları

1-Uzun pozlama yapmak gerekir (güneşli veya kapalı hava farketmez)

2-Uzun pozlama yapacağımız için sürekli tripod taşımak zorundasınız.

3-Hareketli nesneleri çekemezsiniz.

4-Kullandığınız lensi değiştirirseniz, lensin çapı değiştiğinde filtreyi değiştirmeniz gerekebilir.Lens çapı filtreden küçükse eğer bağlantı halkalarıyla sorun giderilebilir.

2-Sensörüne Müdahale (Modifikasyon) edilmiş Fotoğraf Makinesi ile çekim

Kullandığımız dijital fotoğraf makineleri ışığın bütün dalga boylarına duyarlıdır.Gözle görünür ışık aralığında fotoğraf çekebilmek için fotoğraf makinesinin sensöründe low-pass filtre bulunmaktadır.Eğer makinemizi Kızılötesine çevirmek istiyorsak bu low-pass filtre çıkarılarak onun yerine kızılötesi ışığa duyarlı kızılötesi filtre takılır ve makinemiz kızılötesine çevrilmiş olur. Burada özellikle hatırlatmalıyım ki bu işlemi yapmadan önce kesin karar kılmak gerekir yoksa makine modifiye edildikten sonra artık normal fotoğraflar çekemezsiniz.

Filtreler bölümünde değindiğim nanometre aralıkları burada da geçerlidir. hangi nm aralığında kullanacağınız sizin kararınızdadır.

Buraya tıklayarak kullandığım Nikon D80 nin Kızılötesine çevirme aşamalarını görebilirsiniz.

Not: Gördüğünüz makine benimdir ve halen faal olarak kullanmaktayım.

Aşağıda Modifiye edilmiş Nikon D80 ile çekilen fotoğrafı görebilirsiniz.


Nikon D80 – Nikon 50 mm 1.8 D
Exif Bilgileri:
f/9, 1/400 s, iso100
Gölyazı/Bursa

Modifiye edilen makinelerde filtrelere ve normal çekimlere göre bir çok farklılıklar görülmektedir.Bu farklılıklara değinecek olursak ilk ve en önemlisi exif bilgilerinde de görüleceği üzere tripod kullanmadan elle çekim yapabilmemizdir.Fakat makine modifiye işleminden sonra odaklanmada farlılık gösterebilir.Bunu nedeni görünür ışık ile kızılötesi ışığın dalga boylarında ki farklılıklardır.Bir diğer etkileyen faktör ise kullandığımız lenslerdir.Kullandığımız lensin milimetre aralıkları ne kadar artarsa lens içerisinde kullanılan materyaller ve mercekler artacağından dolayı keskinlik ve odaklanmada sıkıntılar yaşanabilmektedir.Örneğin; yukarıda ki fotoğrafta 50 mm prime lens kullanılmıştır.50 mm de görülen keskinlik 18 mm veya 70 mm de görülemeyebilir.Bu sıkıntıyı yaşamamak için modifiye işleminden sonra mutlaka kalibrasyon ayarını yapmak gerekir.  

Modifiye Edilmiş Kızılötesi Makinenin Avantajları

1-Tripod kullanmadan el ile çekim yapılabilir.

2-El ile çekim yapacağımız için konuyu vizörden görmemiz mümkündür.

3-Her seferinde filtre takıp çıkarmak zorunda kalmazsınız.

4-Lens değiştirme imkanınız vardır.

Modifiye Edilmiş Kızılötesi Makinenin Dezavantajları

1-Normal çekim yapamazsınız.

2-Normal çekim yapacaksanız eğer 2 tane makine taşımak zorunda kalırsınız.

3-Sensör filtreleri Türkiye’de bulunmuyor.Yurt dışından getittirmek zorundasınız.

4-Maliyet filtrelere göre daha fazladır.

İşte dostlar durum bundan ibaret. Eğer Kızılötesi fotoğraf çekmeye karar verdiyseniz avantajları ve dezavantajları gözönünde bulundurarak hangi yöntemi kullanacağınıza karar verebilirsiniz.Işığınız bol olsun…

Tarih:Uncategorized

5 Yorum

  1. Mikdat Besmi Mikdat Besmi

    Yararlı bir paylaşım, teşekkürler…

    • Recep Elal Recep Elal

      Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim Mikdat hocam.

  2. Salih KAYHAN Salih KAYHAN

    Recep bey 1 yıldır kızılötesi fotoğraf çekimi için çabalıyorum, önce dandik bir filtre aldık, sonra Hoya R72 aldım. Makinam Sony A77 – Sigma 17/70 ve Sigma 10/20 ile denedim şu anda da Sony 11/18mm ile takas ettim ve hala sonuç alamamaktayım,
    Bir kaç arkadaştan yardım almaya çalıştım ama hepsi de modifiye edilmiş makinaların tarifini yaptılar…
    Renkli den vaz geçtim s/b kızılötesi çekmeye karar verdim
    makina ayarları nasıl olmalıdır, selamlar

    • Recep Elal Recep Elal

      Merhabalar Salih bey, bu yazımda gösterdiğim kızılötesi fotoğrafları elde etmek için 2 aşama var 1.si çekim aşaması 2.si photoshop programında işleme aşaması. Öncelikle filtre ile çekerken kesinlikle raw formatta çekmelisiniz. Bunun dışında etki edecek bir faktör olmaması gerekiyor. Bir diğer husus ise çekilen fotoğraflar ister filtre ile olsun isterse modifiye edilmiş makina olsun ilk çektiğinizde kızıl veya mor tonlarda gözükür mavi tonlara getirmek için http://www.recepelal.com/2019/04/15/kizilotesi-fotograf-duzenleme-islemleri%ef%bb%bf/ yazıma bakabilirsiniz. Karşılaştığınız sorunları Sayfanın sol üst tarafında bulunan sosyal medya ikonlarında bulunan adreslerden bana ulaşarak daha detaylı açıklarsanız yardımcı olabilirim.

  3. Salih KAYHAN Salih KAYHAN

    Ayrıntılı bilgi için yeniden teşekkür ederim selamlar, saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir